Kies je rolmodellen

Je kiest je familie niet, maar ga voor de juiste mentor - levend of dood!

Ik word bijvoorbeeld dagelijks geïnspireerd door Stoïcijnen. Trouwen, ‘oude knarren’ die al meer dan 2000 jaar dood zijn doen dit nu sinds 2 jaar.

Wil je vandaag meegenieten?

[context]

Adoptie was een zeer gewone gebeurtenis binnen het Romeinse tijdperk. Zo werd de best mogelijk kandidaat ‘voorgedragen’ ter opvolging binnen de hogere klasse.

Marcus Aurelius - de bekendste Stoïcijn - was zelf geadopteerd, waardoor hij Keizer (jaar 161 tot 180) van het Romeinse Rijk werd.

Een ander belangrijk persoon binnen het Stoïcisme is Seneca - zelf niet geadopteerd, maar die had wel een aangenomen broer.

Hij bestudeerde het fenomeen en draaide de situatie om …


Seneca’s geniale visie over adoptie

Het fenomeen adoptie is dé uitgelezen kans om zelf te kiezen van wie je zoon of dochter kunt zijn.
- Seneca

Voor Seneca was dit Cato, een Stoa die resoluut tegen Julius Caesar inging.

[Voor Tim Ferriss - grote fan van Stoïcijnse filosofie (zie foto van zijn nieuw boek) - is Seneca een van zijn mentoren]

Voor Marcus Aurelius was dit euh, wel ...

… zijn volledig eerste boek ‘Marcus Aurelius Meditaties’. Het boek is een ode aan alle mensen waarvan hij in zijn leven lessen leerde.

Een opsomming van rolmodellen in zijn leven die hij bewonderde, nauwlettend bestudeerde, én die hem tal van wijsheden en inzichten bijbrachten.

Met andere woorden ....

Kies bewonderenswaardige mentoren waarmee je jezelf kunt vergelijken!

Tegenwoordig (2019) zijn we bevoorrecht, want van alle ‘groten’ in de geschiedenis (wereldwijd) werd hun biografie ergens genoteerd. Hetzij in boeken, of via artikelen, papers, video, e-cursussen op het internet.

Duizenden jaren, met miljoenen pagina’s aan kennis, inzichten en ervaringen zijn letterlijk slechts muis clicks verwijdert.

Aan jou de keuze. Laat je inspireren door rolmodellen!

Stel jezelf de vraag:

Wie inspireert me voldoende om dat veelbelovende kind van die nobele mentoren (ouders) te zijn?

Geschreven om te inspireren,

L’x


Mond-tot-mondreclame is de belangrijkste manier waarmee ik scoor. Als jij het Absolute Minimum leuk vindt, wil je het delen?

Je vrienden kunnen zich hier aanmelden

Je kan eveneens delen via whatever social - thanks.